CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

klik ..klik....klik...

Saturday, June 11, 2011

:..mendidik anak solat..:

hai semua....dh lama sgt2 xupdate kn...sawang penuh..lalang pn dh meninggi kt umah no 2 ni...hehehe....nk buat
cmne ....bz sokmo...kdg2 xde la bz..tp bila dh ngn anak2..xbizi pn jd bizi...


byk sgt nk diceritakan..dari kisah diri sendiri, anak2, keluarga..mcm2 la...klu buka semua cerita..kalah novel nora elena tebalnye(yeke??pdhal xprnh pn baca novel ni)...


utk warm up balik enjin tua yg dh lama xberfungsi ni kn...nk share skit la ttg tips mendidik anak solat...tips ni dikongsikn oleh my fren, syerah..(aku bg chan ko pemes jap ehhh...heheh)...


smoga kita dpt mempraktikn tips yg dikongsikn oleh wardina ni ye...:


Dear Mama, Ummi, Mum, Ibu, Bonda...

I have to share this with you... because i feel so happy and i feel that all my penat lelah paid off...

I started to make my Amna to solat 5 times a day when she was 7, on her 7th birthday...we had a talk...(check note lama) tapi preparation since 6 la...tapi dari kecik memang selalu ikut2 la kami solat....she hasnt missed her solat since. Walaupun lambat, tetap solat. I made sure of that - because the key is SOLAT nikalau tak tanam dari kecik memang LIAT nanti....But it is very important to keep this in mind:-

1) kalau kita bagi dia tinggal WALAUPUN sekali nanti we are sending the wrong signal - kena make sure - every waktu without fail, walaupun penat, ataupun lambat

2)l Selalu kalau boleh solat together..mula2 memang kena solat together....kalau tak ada rumah make sure an adult in the house pastikan anak kita solat. (hari tu Amna pergi her reading class, i asked her teacher to take her to the suarau) - lepas solat time tu lah peluk cium, senyum - i always kiss her at the head and say "Barakallahufiha" Ya Allah make my Amna a good Muslim Ya Allah....make her never miss her solat Ya Allah.....kuat2 bagi dia dengar....ps:- kalau kena amik cuti ambillah - bukan waktu exam je amik cuti - buatlah STEP ini, yakni melangkah ke alam 7 thaun dan tidak meninggalkan solat A BIG Thing! "mama amik cuti hari ni sebab nak pastikan yang adik solat 5 waktu sehari!" 

3)Selalu cerita how IMPORATANT it is to solat..how Allah is watching us... how we are good Muslims when we solat, how Allah loves us, Solat tu, untuk kita, bukan untuk Allah.....TAPI selalu jugak cerita yang akan ada orang TAK solat...acknowledge the fact that sometimes we feel lazy to solat....itu semua kerja SETAN! Fight them off....! I tell Amna that even some grown ups tak solat! I tell Amna that....we have to be strong.. we have to tell ourselves we will NEVER miss our solat.....

4)Awal2 subuh ni memang tak bangunkan, tapi as soon as dia bangun pagi, ill ask her to solat straight away.(yes memang leceh..but we have to, and we have to do it with LOVE diselang seli dgn strictness)

5)kalau dia tinggal - DENGAN sengaja, i take the rotan and hit her on her tapak tangan slowly, just as a reminder. After that i hug her and tell her i love her, and i just want her to remember - and guess what?? memang dia ingat!!! (3 kali baru, i think not bad, sampai satu hari dia terlambat solat, sebab keluar dan memang tak ingat, dia yang suruh rotan) But i tell her kalau TERLUPA atau TERTIDUR its ok...but kena solat terus bila bangun.

Macam ni ceritanya, i told Amna, kalau Ummi ambik Amna dari sekolah lambat, Amna solat dulu Asar kat sekolah....tadi memang datang lambat...i was loking for her..and guess what????

She was actually praying her Asar prayers...sorang je kat dalam surau tu....i wanted to pengsan and cry...she did all by herself.... i pun told her how happy and how proud i was of her...i tanya dia kenapa? dia kata "Amna ingat apa Ummi cakap".....cair nya hatiku ini.

Apa lagi, Ummi ni peluk cium dia....and called nenek at Australia...now im sharing with all of you!!! Because i want us to raise generation of good Muslims that are disciplined, smart, intelligent -that remembers Allah because the world so BADLY needs good QUALITY Muslims like this!!!

And the foundation is - to start them off right - solat at SEVEN! Yes just as how Rasulullah asked us!

I love you all!!! Good night.....

But the key to all this IS Mak Ayah KENA dan WAJIB solat dulu...anak ketam tak boleh diajar berjalan terus...fahamkan?

BY: WARDINA SAFIYYAH.



InsyaAllah sampai masa dan ketikanye...akan ku didik darwishes sebegini...


sekarang pn, klu qis solat, QZ & QS suka dtg sblh..so tau dh dia nk apa..mnta bentangkn sejadah kecik n nk pki ketayap mcm atok...


bila dh abis baca doa, amin...sapu gak kt muka dorg...smoga kalian menjadi anak yg soleh...itu doa mummy, sayang...(tiba2 emo rasa nk menitik air mata...huhuhu)...mlm2 buta ni mula la sng nk touching2....lg2 plak menghitung hari ni...tgl lg seminggu je kami semua kt msia ni...Ahad ni insyaAllah akan berpindah ikut daddy darwishes ke brunei....keputusan yg berat utk dilakukan..tp demi suami, rumahtangga dan anak2...aku rela berkorban..korban segala2nya....


panjang kisahnya..insyaAllah akan qis kongsikan 1 masa nnt...mgkin dh smpi kt brunei nnt baru bleh nk cerita panjang...yela..kt sana dh xbuat ape sgt..jaga suami, anak2 je...so byk masa la (yeke???)...dan insyaAllah juga STYLOBUBBLE akan melebarkan sayap ke brunei....org brunei, nnt bleh la kita berbiz2 ek...(mcm la ada org brunei baca blog aku ni)....


okla..dh kul 12.15am....nnt kita smbung lg ek...nk bw jap....

3 comments:

chepah ila hussein said...

saye pun nak didik anak-anak saye camtulah...la ni pun biler solat cik bebet pun ikut solat skali.

maksu nanti kat brunei selalu ye update blog ni. pastu upload gambar kamu berempat!

dah HARUS keep in touch!

OMG! nak cry suda....i will miss you and the twins!

mummy darwishes said...

insyaAllah kakak..mmg nk update blog slalu pn lps ni....will miss all of u toooooo.....waaaaa...i pn nk nangis dh ni.....

Manismadu84 said...

thanks for the info...follow me back tq.

Newer Post Older Post Home