CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

klik ..klik....klik...

Tuesday, October 18, 2011

:..artikel panas berita harian..:

Assalamualaikum...dh lama tak conteng2 kt sini...nk kata bizi xde la bizi sgt....tp semangat nk menulis tu tak muncul tiba....tenggelam..timbul..tenggelam..timbul...hinggala ke hari ini..rasa cm nk menulis balik....ni smua gara2 berita harian 14 oct aritu...mmg buat hatiku panas terbakar.....bkn je hatiku panas...baby inside ni pn dok meronta2 sbb dia tau agknye mummy dia tgh mrh pasal penulisan artikel yg terpesong dlm BH ni......

disebabkan rasa marah yg membuak2 ni...smpi xtau nk mula dari mana.....personally....2 org wartawan berita harian ni sgt2 mls...xbuat homework / study sesuaitu isu tu sblm menulis...inikah wartawan sbnr???sungguh malu BH mempunyai wartawan sebegini....

sedikit sebanyak artikel ni membuatkn ibu2 yg tidak tahu ujung pangkal cerita akan menganggap betapa payahnya penyusuan susu ibu dan ada jugak yg menganggap bahawa tergamak sesetgh ibu memperdagangkan susu nye sendiri......

kalau ada yg xtau isu ape yg terpesong ni...ni qis tunjukkn keratan artikel BH 14 oct ye...




 qis rasa tak perlu qis merepek panjang lebar tentang artikel ni..ramai yg dh tau....tp mgkin ramai yg tak tau bahawa kenyataan penulis ni adalah salah berkenaaan dgn isu pemerdagangan susu ibu yg berleluasa di internet....pd hakikatnya...terdapat segelintir ibu2 yang mencari anak susuan utk diberi stok ebm yg mereka ada....

isu ini timbul berikutan post beberapa org ibu di  FB HUMAN MILK 4 HUMAN BABIES-MALAYSIA 

kat sini qis share beberapa persoalan tentang penyusuan ibu susuan :


1. Apakah umur bayi yang boleh disusukan sebagai anak susuan?

JAKIM:
Umur bayi tidak melebihi dua tahun


Uztaz Naim:
“Ar-Radhi‘ iaitu anak yang disusukan. Disyaratkan anak damit itu hidup dan umurnya tidak melebihi dua tahun qamariah (haulain) sekalipun lebihnya itu pada kadar sehari. “



2. Siapakah yang boleh menjadi ibu susuan?


JAKIM:
Seseorang wanita yang menyusukan bayi tersebut boleh terdiri daripada ibu kandungnya dalam ikatan perkahwinannya atau yang telah diceraikan atau wanita yang bukan ibu kandungnya. Syarat-syaratnya ialah:
  1. Seorang wanita anak adam. Tidak terkesan hukum pertalian kekeluargaan sekiranya bukan dari kalangan anak adam, seseorang lelaki atau seseorang yang bukan wanita asli.
  2. Wanita yang menyusukan itu masih hidup sewaktu bayi disusukan.
  3. Wanita itu mempunyai susu sama ada hamil atau tidak, berkahwin atau tidak, atau telah menopaus atau belum.
  4. Tidak disyaratkan agama tertentu bagi wanita yang menyusukan seseorang bayi. Memandangkan tiada dalil yang melarangnya, dibolehkan bagi wanita bukan Islam untuk menyusukan bayi beragama Islam. Ia merupakan sebahagian daripada sifat ihsan.Perkara ini disebutkan oleh Syaikh M.S. Al-Munajjid ketika beliau menjawab soal jawab kemusykilan agama berkaitan isu ini.
  5. Walau bagaimanapun, makruh memberikan seseorang wanita bukan Islam menyusukan bayi beragama Islam. Ini kerana susu itu tidak selamat daripada makanan atau minuman haram yang sebati dalam makanan dan minuman wanita tersebut. Justeru, ditakuti bayi akan mewarisi sifat buruk kesan daripada pemakanan tersebut. Perkara ini dikiaskan kepada hukum makruh mengupah wanita yang tamak untuk menyusukan seseorang bayi yang diriwayatkan oleh al-Baihaqi dalam kitab sunannya.
Ustaz Naim:
  • Al-Murdhi‘ iaitu perempuan yang menyusukan. Disyaratkan orang yang menyusukan itu perempuan yang hidup dan telah mencapai usia sembilan tahun qamariah.
 ** sumber : JAKIM ** sumber : JAKIM & USTAZ NAIM

8 comments:

chepah ila hussein said...

punye lah lama tak hupdate belog...hohohoho.

akhirnye kluar jugak satu topic yang agak PANAS tika ini....

memang tak patut betol dua orang wartawan tu..diorang patut kene studi dulu isu yang diorang nak war-warkan...jangan main letak je...

huh! kan da timbulkan kemarahan ibu-ibu (^^,)v

mummy darwishes said...

tu la pasal...bikin panas je...yg menunjukkan kebodohan dorg tu bila EBM jd extra breastmilk...aduhhh..ksian...xsekolah agknye.....

ibh said...

Kalo qis tak up topik ni..akka pun tak tau..hehehhehe.. Amboiii lama betul tak up n3...bz dgn si kembo ya..

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

adeh sabojelah .. wartawan tak buat research ka ?

mummy darwishes said...

ibh : nk kata bizi xde la bizi kak...tp mood tu xmari2...hehehe

mummy darwishes said...

k.diana: ntahla kak...wartwan jenis main tgkp muat je...cmni la jdnye....nyampah...

watyz said...

akak pon x tau pasal ni kalo qis x upkan n3. lama senyap tetibe up n3 panas. dh bape bulan la ni? sihat ke idak??

mummy darwishes said...

watyz : kak...alhamdulillah sihat...saje up entry pns..sejuk beku dh blog ni xde entry2 suam2 kuku...hehehe...skrg nk masuk 5 bln kak...

Newer Post Older Post Home