CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

klik ..klik....klik...

Wednesday, July 10, 2013

Tarawih 1434H

Assalamualaikum
Selamat berpuasa kpd semua umat Islam...semoga amal ibadah kita diterima Allah..inshaaAllah

Mlm td start bertarawih tp tak dapat nk ke surau..seperti biasa..mummy beranak 3 ni lom temui kekuatan utk bawa anak2 kecil ni bertarawih di masjid.

Kalau ada en zauji inshaaAllah tiap2 mlm bleh merasa tarawih di serata surau dan masjid di klang ni ( impian yg masih blom tertunai)

Bukan tak biasa bawa si kmbr ke masjid, mmg slalu pn...lg2 time jmput zauji blk dari brunei..tp klu singgah pn tak lama...dlm setengah jam dh blk.. klu tarawih ni biasala...akan lbh dari sejam..

Nk cerita skit beza bawa sorg anak dgn ramai anak...mcm si kembar dlu masa baru2 ajar g msjid dorg agak excited sampaikan daddy tgh solat, dia bleh main kt tepi daddy dia... okkkk ini boleh mendatangkan kemarahan...bkn saje pd mummy malah mgkin pd jemaah yg lain..

So pelan2 train dorg..setiap kali nk ke masjid dh pesan awal2 dlm kereta...nk turun g solat, jgn main..ikut daddy solat same..klu x, lain kali xleh ikut g masjid lg..

Alhamdulillah sejak dari tu dorg dh behave bila smpi kt masjid...tp biasa la dh nama pn kids.. bila smpi mood main dia..mula la bergurau sana sini...klu xpn, saling menyakat...tu mmg fav budak ber2 ni....tu yg bila dok fikir kena handle bdk kembar ni kt masjid time tarawih tu mmg memerlukan kekuatan mental dan fizikal yg kuat..

kalau qhaiyrah, dia ok klu bawa ke masjid...sbb dia dh biasa ikut g masjid masa wat umrah aritu..pandai bawa diri n xde kacau org solat...mgkin ada beza la anak lelaki n anak perempuan..xtau la...

Jdnye cara terbaik buat masa ni adalah solat tarawih kt rumah.. dlm kul 9.15 cmtu bawa semua kids masuk bilik..tutup lampu..bg buku or tab masing2...pasang lampu tido..alhamdulillah mummy boleh solat dgn aman tenteram...
Qhaiyrah dia nk pki telekung gak n nk sejadah dia..so dia pn solat ikut cara dia..

Sempatla baca alquran beberapa muka surat..harap2 dptla khatam bln puasa ni..tak dpt khatam 2x, sekali pn dh syukur sgt2.. bila ada anak2 kecik ni kna pandai bahagikan masa utk ibadat dan family...

Memandangkan thn ni thn ke 6 kami berpuasa sbgi suami isteri dan thn ke 6 jugak berpuasa berjauhan..maka bersahurla dgn seringkasnya.. huhuhu.... hanya kurma dab air masak...

Tapi alhamdulillah rzki di pg hari... my bonda tersayang hantarkan nasi goreng...ohhh anakanda terharu sgt...hihihih... esok agak2 ada org nk hntr mknn sahur lg tak ek? Hihihihi....

Akhir kata selamat menunaikan ibadah puasa, bykkn bersedekah, tadarrus di bulan yg penuh barakah ni dari kami sekeluarga...








posted from Bloggeroid

1 comments:

chepah ila Hussein said...

Selamat Berpuasa maksu!

Newer Post Older Post Home