CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

klik ..klik....klik...

Saturday, November 14, 2009

:..aku terbakau darah...xtau sampai bila ...:


ku buat entry ni bukan nk menambahkan sakit di hati...tp aku nk org2 kt luar sane tau ttg bnda ni..n lebih peka ttg perkara2 cmni..n aku harap lps ni xde lg org2 lain yg akan terkena mcm aku kena...
sila tinggalkan komen yg membina...aku dlm mood yg kurang baik..so drpd aku tambah sakit hati....baik korg bg kata2 semangat kt aku yg xabis2 dgn rasa geram nk belasah si penyangak tu...

arini xde nk pki bhasa sopan santun bagai..arini aku (mmg hlg kesopanan ku slma ni..ces...)
nk crite kt korng ape yg terjd pd aku smlm...dr pg smpi ptg....org2 yg tau kisah aku ni..xramai..ader la beberapa kerat yg smpt aku koling2 tnye mcm2 n mnta tlg....tq korang..sayang korang (k.shiera, k.syana, k.ayien, mai, thu...org2 ni tau serba serbi ttg ape yg terjd pd ku smlm...thank korang..again..sbb korg la aku bersemangat arini nk kaborkn kt sume org ttg kisah ku smlm)

smlm..lbh kurg waktu cmni...kul 8.30 cmtu aku dpt email..aku xperasan email tu msuk bila..tp pg smlm baru aku buka nk cek order form klu ada yg order brg...tiba2 1 email ni wat aku terkejut badak...aku pn tanpa lengah2 trus open email tu...(yela..mau aku xgeralabh sbb ader kaitan ngn acc maybank aku...aku dok pk kang custmr nk trnsfer duit xleh lak..wat ssh dorg je kena trnsfer ke cimb..dh tolak rm2..ye x???)

smbil aku dok taip ni tgn aku dok sejuk gigil cm kt eskimo ni...idea mencurah2...tp aku xtau nk crite yg mane 1...huhuhuh...(gelabah giler wei..)

ok..smbung crite...pastu aku buka email tu...n kuarla gmbr sprti di ats...dr maybank group dorg bgtau akunye account ader problemm...pastu korg nmpk x ader link dia bg tu???hahhh....dia suh msuk oikut ctu..aku pn tanpa berfikir pnjg (melibatkan duit wei...aku ni mmg gelabah skit)..aku trus klik link yg dia bg tu..pastu kuarla webpage m2u...(korg..aku xtipu ye..mmg sebijik sejibon kuar webpage m2u tu...background itam n tulisan m2u kaler kuning...)aku pn percaya la yg tu mmt dr maybank kan...klu korg jd aku pn msti korg pk bnda yg same mcm aku pk....(yeke??tp korg msti lg bijak dr aku..n xterpedaya ngn email cmtu..tp aku???huhuhu)

ok...pastu bila aku dh berada kt webpage m2u tu...dia mnta aku TAC no n verify TAC no..aku pn bg la...dh isi sume..
pastu xlama tu dia bgtau..jgn buka m2u smpi kul 5.20 pm...sbnnye nnt interrupt dorg nye proses....okla..pastu dlm kul 9.24 aku dpt sms bgtau ada 3rd party transfer..sebanyak rm1800..mak aii..aku dh terkedu...bila masa plak aku ader trnsfr duit kn....aku trus buka m2u aku...sahhhhhh....dlm tu tgl rm2 je...(giler bangang nye penyangak..ape aku nk buat dgn dua hinggit tu???nk bli beras pn xlepas tau x???)

aku dh meraung la kt dpn lappy ni...anak2 aku tgk je ape kena ngn mummy aku ni...aku dh gelabah...skali xlama tu adik aku, angah smpi..pastu aku suh dia tgk lappy aku..dia kate..sah hacker/s nye keje ni...(aku yg panic xtau nk watpe..just nangis je...wei..duit tu laki aku suh g byr HO..mati la aku..smpi skrg aku xbgtau dia lg kes ni...aku takut kuar taik telinga ijau klu aku bgtatu dia...huhuu..mane la aku nk korek duit ni korg ooiii...)

pastu adik aku suh aku siap2 bawa ic sume nk g maybank...so aku, angah n laki dia g maybank kt port klang..smpi je aku dh gelabah xtau nk g tnye kt sape..aku g tnye kt pak guard..

aku : pkcik, kt mane saya nk wat aduan ttg kecurian duit???
pak guard: duit hlg kt mane??ATM ke??
aku: x...kt online banking (aku assume dia phm la sbb keje bank kan???)
pak guard: hah??cmne boleh hlg??(beria la dia tnye aku...nk tau crite dr A to Z...waaa...aku nk cepat la...)
aku : xpe la pkcik......

pastu aku trus g kauntr kt pintu msuk maybank tu...smbil2 tu aku sms k.shiera tnye dia adere kenal sape2 keje maybank x??dia kate k.ayien..tp dia xde fon no..nnt dia 4wd kt aku no k.syana..suh aku mnta dr k.syana...ok..set...

smpi je kt kaunter tu..aku dgn sebaknye (mcm bola golf wei mata aku time tu..malu seii....)
tnye kt receptionist (ye kot...tu jawatan dia..aku xtau la hai...ape2 je la..)


aku: cik, kt mane saya nk wat aduan ttg kehilangan duit??
dia: hilang duit?cmne leh hlg??
aku: (aku critekn dr awl aku dpt email smpi aku dpt sms...)
dia: oo...tu scam tu (word ni kot yg dia sebut..aku dh hlg ingtn time tu...main angguk2 je..)

pastu dia pn trus amik diary (mcm diary tp maybe tu buku catatan penting dia...)dlm buku tu ada no fon..aku xtau no sape..tp dia try call kt dpn aku...tp enggage..pastu klu msuk pn yg angkat operator..byk kali gak dia try,.dia kate dia nk try block duit tu..mnta org dr HQ tolong..sbb dlm satu jngka masa duit tu still floating lg...so harapan utk dpt duit tu still ada..walaupun tipis...

skali mmg fail la dorg xdpt nk call..so dorg call cust servis mnta aku ckp suh block kad n internet banking aku..dh settle tu...aku kena g wat police report...so nnt dpt report tu aku kena antr ke maybank blk...

settle kisah dr 9.30 smpi 10.30 pg kt maybank...nsb baik dr maybank ke balai polis port klang xjauh...xsmpi 3 minit dh smpi...aku dpt officer laki..mak aii....bukan main lama dia..
officer pompuan tu dh settle amik report utk 3 kes..dia amik kes aku yg 1 ni x settle2 lg..aku dh mula hangin tp aku sabar....(kang xsettle lak kes aku ni...) korg tau ape yg wat dia lmbt??sbbnye dia menaip cm patut ayam..sebijik2...aku rasa cm nk amik alih tugas ketik dia tu...pastu lak typing error skit nye byk...AKAUN jd AKUAN...RM1800 jd RM 18000....(makkk....aiiii...byknye duit aku smpi rm18000 !!!!!!!)

ms kt dpn officer tu inspector norlijah nk cakap dgn aku..on fon...dia tnye ttg kes aku ni..so again..aku kena crite dr awl...pastu dia suh aku mnta kt bank aku nye bank statement...

so kuar dr balai dlm kul 11.15 cmtu...zzaaaasss ke maybank again...smpi je mmg kerani bank tu dh kenal muka aku.(aku je ngn mata bola golf time tu..dh la apaki baju merah mak ngah bkn main lg...)

so pastu dorg bgtau kt aku suh aku tukar kad..wat kad baru (smpi skrg aku xpaham..nape dorg suh aku wat kad baru...sbbnye kecurian duit aku ni xde kene mengena ngn kad..yg ader kene mengena hanya dgn aku nye internet banking..so aku assume niat dorg baik nk tolong aku...n tenangkn aku la kot..)

dh la dekat sejam setgh baru settle urusan kad baru..aku smpt sms k.syana tnye no fon k.ayien...
pastu aku dpt je no k.ayien..zasss aku kol dia...

k.ayien: qis..ape crite??
aku: again story mori dr awl smpi akhir...(aku dok bercerita smbil berdiri kt dpn pintu maybank..sume pandang..malu seii)..n biasa la air mata berjurai2 turun...k.ayien...qis malu la nangis kt akk..huhuhu.....
k.ayien: ok..nnt akk try tnye kt kwn akk cmne ye...

pastu aku msuk blk n xlama tu nama aku kena panggil utk amik kad...settle dh sume tu...dpt bank statemnt dr pihak bank..siap ada cop pengesahan bank lg...trus aku kuar msuk krete....aku xleh nk drive..otak tgh bengong...aku call insp norlijah bgtau dh dpt bank statemnt..dia suh dtg jumpa dia kt IPD klang...kul 5ptg ....

aku blk umah....tgk ank2 aku smbut aku dpn pintu...melayang rasanye mslh yg aku tnggung sepanjang pg tu....aku main2 ngn dorg...lps solat masa doa...time ni lg skali la aku meraung...huhuh....(suami aku jauh wei...klu x..msti aku dh meraung kt bahu dia...sape nk pnjmkn aku bahu??meh aku nk nagis lg ni..air mata mula terhasil dh ni...)

so ptg kul 4.45 aku kuar umah...smpi kt IPD aku trus cari opis insp norlijah...serahkn bank statment..pastu dia mnta acc no penyangak tu..mslhnye aku dh try bula m2u aku...sgagal mak nenek m2u history aku hlg...aku pn pelik..segala trnsction aku before2 ni sume dh xde...mane pegi ni wei...???yg ader cuma transction history je...aku dh mula rasa xsedap hati...

sbb td ms kt maybank peg tu bgtau aku..yg duit aku tu org tu dh kuarkn dr acc dia..
means pihak bank tau la sape org tu.sbb dorg leh detect duit tu dh kuar kn...tul x???tp aku plak xtnye sape org tu...no acc org tu pn aku xmnta kn....so insp norlijah bg aku surat kuasa utk mnta acc no org tu kt maybank nnt...ari isnin ni aku kena g maybank port klang again...

dlm kereta nk blk umah lps jmpa insp norlijah..aku call k.ayien...tnye kt dia maybank buka x arini (sabtu)...k.ayien kata tutup...so xpela..isnin je aku g...

ms brkfst pg td...aku dh standby kayu besball kt dlm store..get ready siap2..aku dpt penyangak tu..aku nk hempuk muka dia smpi pecah ngn kayu besball tu..aku hangin betu....aku xkira...boleh dia byr blk kesengsaraan yg aku alami ni???boleh dia byr air mata aku yg tumpah kt bandar klang ni???bayar la klu boleh.....

pastu aku dok kt meja dapor ngn ibu n ayah aku...ibu n ayah bg idea kt aku..soh msukn kt tv3...pastu pasang lawyer utk kes ni...aku terpk nk guna khidmat abby (dia journalist kt bernama, kwn team Rajawali, masa zama mrsm dulu), pastu lak ank buah abg jep, dia lawyer,,,aku ingt nk mnta kdmat nasihat dia...pastu aku nk kuarkn kt media ttg kes ni....

korg rasa apa patut aku buat??
aku dh buntu giler ni..
tolong la wei....klu bnda ni terjd kt korg.....ape korg buat...????



70 comments:

Hayatie said...

salam qis, sabar yer!..mende dah lama dah actually, aku pun selalu dpt email camtu kata acc m2u aku prob la, nak kena verify la..bla bla..aku tak klik pun..First dulu..aku trus call hotline maybank tanya betul ke acc aku prob...pastu baru depa bagitahu, yang email2 tu sume scam. jgn klik2...Depa kata lagi, maybank takkan antar apa2 notification pasal acc ke through e-mail..kalau pape melibat2kan acc ni, diorang akan hantar official letter...

Sabar ye qis...target scammer ni mostly utk org2 yg tak perasan..depa dah gelabah kang mcm hang la..hihi..trus tak sempat berfikir panjang dah...

Yanmie said...

salam qis..alahai..nk tahu yan pun dpt email yg sama smlm tau. klik jugak kt link yg dia kasik tu..tp rasa mcm ragu2 yan terus klik blk kt email yan tu.. tgk kt show detail..tgk sapa pengirimnya. ternyata pengirim bukan dr maybank tp dr update@topmay2u3.com

malam pastu en.hubby blk terus bgtau dia. en.hubby cek blk email. kami dua2 rasa ragu. isnin ingat nk call tnya maybank. tp bila dh baca entry qis nie yan dh tau ini semua scam.

sabar yea..takpe len kali kita kena lebih beringat...mmg mula2 yan dpt email tu pun risau jugak tau. maklumlah mcm yg qis kata benda tu berkaitan dgn duit. tp nasib baik timbul perasaan ragu2 smlm. dan x puas hati dgn alamat pengirim..

sabar yea...

NurShahFamily said...

salam qis, sabar ye qis... nur pun selalu gak dpt email2 tu ... tuk jaga2 nur cuba login dulu m2u kalau tak de ape2 nur delete jer... actually maybank takkan bagi email2 cam tu.... kalau betul ade org transfer pun nur biar kan cz tak mungkin ade org transfer wit kecuali customer yg dh kompom beli...
sesungguhnya setiap dugaan tak akan lebih dr kemampuan kita... yg tabah ye qis...

Afne said...

salam qis,

akak tumpang simpati dgn prob qis ni. klu akak pn jd tak tentu arah. yelah, duit kan. tak psl2 hilang gitu jek.

akak pn slalu dpt email (thru company email lg tau) konon2 dr maybank. mmg delete trs mls nk lyn. sbb maybank pernah bgtau jgn masuk m2u ikut mana2 link yg diemailkan. kiranya kita kena trs masuk direct link la.

akak pn tak tau nk bg cadangan camne. tp elok jugak cadangan mak ayah qis tu. insyaallah benda ni blh settle sbb pihak bank tau sapa 3rd party tu kan? nnti polis akan siasat.

byk2 bersabar ye qis. kesian kt twin tu.

hatiberbunga said...

astaghfirullahalazim...
klau jadik kt akak pun, bleh jadik panik nih!
anyway, kuatkan hati. doa2 lah penyangak tu dpt balasannya nanti.
stay strong, ok dear?

adda said...

kesiannye.. sabar byk2 yek.. dugaan allah semoga org tu dpt balasan di akhirat nanti..

Ayu Jaffar said...

qis,

sabar ekkk! aduhai kesiannya... nk tlg pun tak tau camne! mintak2 dptlah balik duit tu semula....

QasehessaL said...

sabr yer qis...dgaan 2..
hurm mmg kurang hajo btl ah sape yg wat g2.bhya neh...
kne lbh ati2 ah pes ne

UmiDAnisH said...

Qis,
sabar erkkk... geram dan terkejut juga baca cerita qis ni.. umi xpernah lagi dapat email camni dan terima kasih kongsi pengalaman.. doa umi semuanya dipermudahkan.. tabah ye qis..

ibu damia said...

sabar yerk.....saya pun penah dpt email cam tu..pas tu nasib baik kebetulan hubby ader masa tu, dia ckp kalau kita klik, memang tak der lah duit dlm bank kita...nasib baik hubby ader, kalau tak mungkin saya juga salah sorang mangsa seperti You...

kita mesti ambil tindakan..

mama tisya said...

mcm tk caya gk bila bc entry qis ni..yela kwn terdekat kena cz slalu bc kisah org terkena ni dlm paper...akk pn ada dpt email2 ni gk..mmg byk tp akk trus delete cz akk dh byk bc dlm paper kn psl hal ni lgpn maybank pn pernh ckp die tkkn hantar apa2 melalui email utk klik link trus ke website....mmg org yg wt tu tk berhati perut...

ok gk cadangan parent qis tu..cuba la dpt khidmat nasihat saper2 yg arif psl hal ni

Ely Hasrul said...

sabar yek qis. aku ekceli baca main laju aje sbb sami duk kaco nih. harap dapat la blk ape yg ilang

aznitaz said...

alahai qis..siannya. sabar yer. actually cam yg lain komen laa.benda ni dah lama. sb tu m2u or cimb ada tulih warning awal2 jgn log in tru email. akak penah dpt tp ignore.
nk ckp pnjg2 pun benda dah jd.tp its gud to share in blog so yg lain boleh beringat. no such thing ok..kalo ada mslh bank akan cal kita..even tru smspun tipu tau. be careful nex time.

Liya said...

siannya qis...harap bersabar ye...Tu la..kakliya pun selalu gak dpt emel M2U padahal kakliya takde langsung akaun maybank...huhhuu so, kakliya mmg dah syak emel M2U ni adalah si penyangak cyber....Sian qis...pasni berhati2 skit la...penat je qis berniaga ke sana ke mari last2 duit hilang cam tu je...Sabar eh...ada hikmah disebalik kejadian ni...

eRiNsZ said...

ari tu ada blogger kuarkan entry tntang nie.. so erin beware awal-awal ngan email camtu..

mngkin tlepas pandang..
bnda nk jdikkan, sbar eak.
spandai-pndai upai... tak lama kner ckup la tu...

AshAnas said...

masya Allah, sabar ya... jdkan pengajaran plg bermakna... sy slalu trima email maybank gak, kdg2 dpt SMS dr petronas la, mcm2 ckp kt menang n suh call diorg la... tp sy mmg tak layan sbb kn polis de kuarkan notis... tp klu dh panik mcm awk, kt xjangka kan... sabar byk2, buat solat hajat, mdh2an akan dpt blk duit tu...

nikhazifah said...

qis, alahai ciannye kat mu..jahay sungguh org macam tu..semoga dorang tu dapat balasan yg SETIMPAL dengan KEJAHATAN yang dibuat..mu sabar qis, insyaAllah nanti ada jalanye..ini salah satu dugaan darinya..muhasabah diri..

MamaAdwanEncem said...

ling.... mmg kemungkinan mu tak dpt lik duit mu, somi ku pun tak tau nak kata pa sbb kalu maybank takkan antar email kat customer, dorg akan antar surat or send message thru maybank2u.com akaun. kalu m2u.com bkn maybank berhad py....
ku cian kt mu ling, sabar ek....ku selalu gak dpt email tu, tp somi ku dh pesan dr awal jgn ikut ape yg dorang nak.. tp mu tak tau kan menda nak jd... sabar k ling...

Nana said...

yallah qis...banyak tu.klw akak kt tmpt qis pun kan mest cpt panik juga.mmg sebelum ni sllau dpt email suh hati2 ngan menda2 gini tp tula klw dah terkena kt kita mayb kita xsedar menda tu tipu sebenarnya

e-caR NazRin aka ibuEiymann said...

babe..
adehh..speechless..t'kezut jd kt mu.. act. mende nie mmg dh lame jd kt msia..it ws 5-6 yrs back.. cmne ku tahu..?? coz my PROFESSOR pnh t'kena..dia pun klik lar kt link dlm email tu..then mmg pi kt homepage bank tue sejibik mcm yg real one..then, dia pun login mcm biase..mlm tu gaks duit dia ilang rm5k (coz max. ammout yg leh transfer byk tu jer kan)..then, dgn t'kezutnyer dia pi report kt bank..tahu ape bank ckp..?? ouh, neh 1st time dorang dgr kes mcm nie..ms tu bank gelabah x tahu nk buat cmne..dh report polis bagai.. tp duit lesap mcm tu jer..x dpt nk kesan org yg buat keja keji tue.. tu citer 5 thn lps.. Professor yg bijak pun t'kena gaks.. apatah lg kite neh kan.. so, mmg kena b'hati giler2 skg neh..

ku pun mmg slalu dpt email dr mybank, CIMB..yg plg klakar dr bank islam, public bank pun ade walhal ku x pnh pun ade akaun kt situ..nmpk sgt mnipu kan..

ape2 pun ku doa duit mu dpt blk.. byk tu wehhh.. klu haku pun mroyan gaks..uwaaa!!

LyDia DeLia said...

salam qis..lydia simpati dgn ape yang terjadi..ekceli, lydia pon banyak kali dpt email cmni..1st time dapat,lydia trus gi mbb tanya apa masalah..tapi tak klik ape2 sbb takut virus terutamanya..kekee..(nasib baik la tak klik..kalau tak, sure terpengaruh jugak sbb webpage sama kann..) mbb ckp akaun takde masalah..lepas pada tu, ku tak layan lagi email2 cmtu..nampak je, tak sempat bukak terus kutendang keluar..huhuhu..

Naz-Segalanya disini said...

siannyer qis..sbr ye..naz baru blaja pasal benda ni..maybank 2u mmg sellu kene..diorang bukak website mmg sebijik..sama..cumer yg membezakan tgok url dia..ada tulis PISHING...klubada..tu klon lah yg digunerkn untk merompk duet org..so lpas ni samada maybnk ke cimb ke...cek dlu url..pastikaN xda word tu bru truskan

cintaKusayangMu said...

tha: huhuh..ku pn xsngka leh jd cmtu..tp bnda dh nk jd..nk wat cmne..mgkin klu xkena dkt ku,,kena kt orh lain..ku assume ni ujian dari Allah..mgkin ku ada lalai skit ..tu yg Dia bg peringatan tu

cintaKusayangMu said...

yanmie: mujur la yan ader suami di sisi n dia remind yan ttg bnda2 cmni..mujur gak yan x klik bnda tu...klu x,,yan pn jd cm qis....huhuh..qis plak dek kerana terlampau panik xtertgk plak url pengirim tu...huhuh..mmg kesilapan besar la..

cintaKusayangMu said...

nursahahfamily: tq ye...betul tu setiap dugaan tu Allah bg pd org yg mampu menempuhinye..mgkin bg Allah qus mmpu menempuh dugaan besar ni...

cintaKusayangMu said...

k.afne: yg paling qis nk penjenayah tu..klu dpt duit tu blk lg bagus...byk tu...tp klu qis dpt alamat n detalis ttg penjenayah tu mmg qis akan cari dia smpi akar umbi...tq kak atas pendapat akk tu..akan qis pertimbgkn..

cintaKusayangMu said...

hatiberbunga: tq kak...doakan qis tetap strong..insyaAllah..sepandai2 tupai melompat..akhirnye kena tembak gak..

cintaKusayangMu said...

adda: tq adda..klu kt dunia ni dia terlepas..insyaAllah dekat akhirat kela balasan tetap dtg kt dia..tp dunia sekarang Allah byr cash..xlama la tu...cmne la dia nk bg anak2 dia mkn duit x halal cmtu..astaghfirullah...

cintaKusayangMu said...

k.ayi: xpe kak..akk doakn je kes ni dpt settle cepat...tq ye kak..

cintaKusayangMu said...

sal: mmg saje qis wat entry ni sbb nk bgtau kt sume org...pihak bank n pihak polis mmg suh qis war2kn ttg bnda ni...so rasa bertggjwb lak nk smpikn amanat ni pd semua..

cintaKusayangMu said...

umidanish: terima kasih ayas doanya...mmg qis nk share kisah2 ni kt sume org..supaya xde lg sape2 yg terkena lps ni..

cintaKusayangMu said...

ibu damia: mujur husbnd u ada kt sebelah time tu..klu hsbnd i ader kt sebelah pn msti dia bgtau [perkara yg sama...huhu..xpela..ader hikamh disebalik sume ni..kita kena lebih berhati2..

cintaKusayangMu said...

mama tisya: mmg xde hati perot org tu kak..semoga dia dpt balasan yg setimpalnye..kot ye pn xde duit nk bg mkn ank bini..xyah la kn nk merompak gaya cmni...g la jd pengemis skalipun tu lg halal..

cintaKusayangMu said...

ely: tq ely..ku pn harap2 dpt la blk duit ku tu...

cintaKusayangMu said...

aznitaz: kak.tu la bnda nk jd kn..so lps ni harap2 xde sape la yg akan trime lg n terkena mcm qis kena...cukup2 la tu duit haram yg dia dpt..

cintaKusayangMu said...

k.liya: betul kak..ader hikmah ni...nk suh qis lebih berhati2..tu duit halal kak..bkn duit haram kn..insyaAllah Allah mendengar doa hamba Nya yg teraniaya...

cintaKusayangMu said...

erinsz: tul tu..mgkin qis terlepas pndg tgtg entry yg blogger lain buat...xpe..harap2 lps ni xde lg blogger lain yg akan trime nsb cm qis...

cintaKusayangMu said...

ahsanas: husbnd qis pn suh wat cmtu gak..dia suh wat solat hajat mnta org tu pulangkan blkj duit tu...tq ye ats keprihatinannye

cintaKusayangMu said...

nikhazifah: tq nik..smoga dia dpt hukuman yg setimpal...insyaAllah..

cintaKusayangMu said...

ling: jgn la mu kate kemungkinn xdpt blk...wawawa....ku dh tnye pihak polis..bnda ni leh settle..cuma lambat la..sbbnye entry panjg giler kt bank negara nk settle bnda2 cmni...

cintaKusayangMu said...

k.nana: tul tu kak.selama ni mmg qis lslau berhati2 bab2 duit ni..tp kali ni dh mmg nk jd..xtau la nape...setan mane dh pengaruh dlm kepala otak time ti...xpela...ader hikmah disebalik sume tu..

cintaKusayangMu said...

e car: tu la kn..prof yg pandai gil;er pn klu dh nk kena tipu ..tertipu gak..ni kn ku yg blom dpt gelaran ape2 lg ni hah...klu nk kena xkira la org tu bijak pandai skali pn..Allah dh kate kun fa ya kun..so beringat2 je la skrg kn...ni ujian bg ku...mudah2an ku tabah menghadapinye...meroyan ttp meroyan gaks.....

cintaKusayangMu said...

lydia: maybe nasib lydia lbh baik dr qis...xpela..ader himah disebalik sume ni...pengajaran wat kita semua...

cintaKusayangMu said...

naz: tq atas peringatannye...qis mmg sje share kt cni supayan xde lg sape2 yg akan kena mcm qis kena...smoga sma2 kita beringat..

gee ryder said...

alamak qis..akak tumpang simpati..
tapi tu la mungkin qis xprsn alert dr maybank selalu jgn log in thru email..so be extra careful nxtime..betul dah ape qis wat tu, report polis suma tu..skg terpaksa tunggu jela kalo maybank dpt trace sape org tu...in this case, qis mmg kena byk besbr, tawakal n bykn doa moga Allah murahkn rezki qis..insyaAllah...kot2 mane pun kalo ilang xdpt blk duit tu, mungkin rezki lain yg dtg nanti

zieha said...

salam qis..
alahai..sabar ye..
sebenarnya kes penipuan nie lama dah wujudnya..sbb dulu maybank ada bagi alert kt pengguna maybank 2U jangan layan email yang kononnya dari maybank..
Sebabnya jadi kesnya ginilah..
Rasanya duit tu mmg qis tak akan dapat..cuma apa yang dikesalkan
penipuan sebegini semakin berleluasa..tak melalui email,
sms..pas tu ..ada yang sanggup kol no tel kita..untuk masuk insurance la, menang cabutan bertuahlah..mcam2 cara dunia penipuan sekarang.
Harap kejadian ini menjadi pengajaran buat qis supaya lebih berhati2 dalam berurusniaga next time..take care:)

aSRa said...

ya allah qis...aku pon 2x dpt email scam tu...aku siap sekali tu letak kat status FB, mintk opinion kwn2...ms tu ada dlm acc around 6k. b4 raya & after raya dpt emel tu...
nasib baik sgt2 aku mmg x click kat link yg dibg tu..sian nya mu qis..
mmg setan la org yg hack mcm tu...org penat2 carik duit depa senang2 mencuri.
sabar ya...ada hikmah ingt tu...

Yoda said...

assalamualaikum,zue..

tq zu,for yr sharing..

mai pernah dengar dlu,pasal duit hilang dlm maybank2u..bila zue citer details & siap copy email tu,br mai dpt gmbrkn..bg mai,mende x ni ada yg tau & ada yg x tau..

tp mai rs x bleh nk salah sebelah pihak jer..Maybank sendiri tau,perkara ni da slalu terjadi x kn maybank sendiri x amik serius..cm zu citer,bleh plak maybank x g tau acc sapa duit zue tu ditransferkn..

mai setuju perkara ini harus dipertengahkn if x brape JUTA org lg akan jd mangsa & penyangak tu kaya -raya dgn duit haram yg mereka dpt..peranan MEDIA pun penting dlm hal cmni,nnt mai bg contact no k..

SABAR iya zue..ada hikmah disebaliknya,DOA org yg TERANIAYA akan diMAKBULKN ALLAH...

TO PENCURI TU (kot2 la dia baca),dunia ni hanya sementara..If x dpt pengadilan di DUNIa ni,ada MAHKAMAH ALLAH yg ALLAH sediakn bg Hamba2 yg teraniya...

Take Care,dear...

cintaKusayangMu said...

k.gee: walaupun ramai yg kate duit tu xkn dpt blk..tp jauh di sudut hati qis kate duit tu pasti akan dpt blk..lg2 bila insp norlijah tu yg bgtau bnda ni prosesnye lama..insyaAllah duit tu akan dpt blk..

cintaKusayangMu said...

k.zieha: maybe qis kurg alert ttg bnda2 cmni..sbb tu jd cmni...bak kate thu, mmg target hack ni pd org2 yg xperasan n mudah gelabah cm qis...
xpe..ader hikmah di sebalik sume..qis trime dgn redha..

cintaKusayangMu said...

as...xpe...ader hikmah as..duit tu halal..insyaAllah aku dpt blk duit tu..smoga penyangak tu dpt balasan dia..smoga dia bertau bat la sblum ajal dtg menjemput...dosa sesama manusia kena la mnta maaf dgn manusia kn..so aku nk dia jmpa aku n mnta maaf secara terbuka dpn media klu bleh..bukan aku nk mencapub..aku nk 1 dunia kenal sape yg selama ni menyangak duit halal org lain..

cintaKusayangMu said...

yoda (mai): tq mai sudi nk tlg zu...zu xdpt nk 4wrd email tu kt email hsbn mai...xtau la nape...ke zu leh forward kt email mai ye??may be tu acc email ofis, sbb tu xleh kot..

QuEeN Of 2 Heroes said...

terkejut saya baca entri ni...bahaya tol....harap2 leh dapat balik wit tu...

Manjakusayang said...

Qis...banyak2 bersabar. Sebenarnya kes qis ni bukan yg pertama! Dah banyak dah org kena. Akak pun boleh dikatakan hari2 akak dapat email cam nie!
Akak tak berani nak cakap banyak2 walopun akak tau apa akhir kes qis nie. Tp, kita berdoalah yang terbaik yer... InsyaAllah, DIA akan menolong kita. Amin

cintaKusayangMu said...

queen: tq atas doa tu...insyaAllah mudah2an qis dpt blk duit tu...amin

cintaKusayangMu said...

k.liana: qis dh dpt detect IP address org tu..skrg ni nk try dptkn fon no dia lak..harap2 berjaya la..tq ye kak bg info ttg ip address tu..

kakngah said...

aku pernh kene beb. melayang dekat 5k. ngs air mata darah pun xdpt blk. mgigil kepala lutut aku bila dpt sms 3rd party trnsfer tu. terus drift g maybank. org maybank tu ckp, depa xblh buat apa. dia kanselkn kad aku suhbuat kad baru. itu jek tindakan depa. aku tny mana & siapa yg amk duit aku tu.. dia ckp.. xblh trace once duit tu dh transfer, esoknyer br tau msk akaun sape. normally akaun endon. camtu la minachi tu ckp kt aku. dia xder suggest kt aku apa2 pon.. lagi cam S**L kn???

cintaKusayangMu said...

kakngah: lg giler kes ko ni...giler bangang bank xde nk suggest wat ape2..abis tu ko xkuarkn akhbar ke??report kt tv3 ke mazidul ke?..lg byk duit ko kakngah..xpe..ader hikmah tu..ko jgn halalkn duit tu..aku pn xkn halalkn duit tu..bior dia busung...geram hakuuu

ღ yam ღ said...

salam qis, terkedu aku membaca kejadian ko nie, tetibe aku nk nagis...sob...sob...sob...aku dh jarang2 bukak blog, jd lmbt la taw kejadian nie...

anyway aku harap ko tabah k, insyaAllah Allah akn mpermudahkn segala urusan kita dgn tanpa suami di sisi...

haip, pasal kes org tu aku geram gak nie...aku pun pernah dpt email bgtaw aku nye akaun de org cube masuk byk kali n nk minta kata kunci segala, tp mujur la bile aku klik kat link yg dorg suh bg detail tu x kuar maybank2u.com, kuar mende lain, aku pun pelik, so aku biarkn aje...tp bile buka maybank2u.com yg biase tu bole plak aku masuk kata kunci aku segala tu...

anyway, be strong k....

POSH76 said...

beb u jgn diamkan...kuang ajo betul..ramai dah terkene...tak kiralah u samanlah MBB sbb dia nyer system tak bagus...senang2 jer org leh buat cam ni...p kat persatuan bank....tapi bank mmg ada saluran kalu terbukti kes penipuan....jgn diam tau get back ur money....hampeh nyer manusia...yg peliknyer MBB nyer akaun jer selalu kena FORGE cam gini...nanti buat entry kalu bende ni dah settle yer....

tu sbb i tak suker simpan duit dlm MBB

bolloqs said...

cner kes 2 ad update tkini x??
ni la bhye gne M2U...len x nk save pas gne M2U trus clear private data kt cookies2...

cintaKusayangMu said...

yam: akunye geram kt penyanagak ni xabis2...ditmbh ngn emo ngn technician filter yg xsmpi2 lg ni...aku dh tgu dkt nse bulan..leh lak dia main call2 je..nnt aku crite kt nx entry...

cintaKusayangMu said...

POSH: cuba mu bgtau ku..ape patut ku wat??ku mmg xnk berdiam diri ni..kang makin suka lak penyanagak tu...makin kaya la dia...xpe..ku kaya pahala...

cintaKusayangMu said...

bollogs: xde mood nk hapdet ttg kes tu..nnt der mood qis hapdet yek..

kakngah said...

aku terkesima nok. psl maybank S**L cawangan tg. malim tu ckp, kalau buat report polis pn aku xdpt duit aku blk.

aku mmg xhalalkn dunia akhirat.
lps aku bc n3 ko td kn, aku dpt emel sebijik cam ko dpt lg skali.

skrg ni, kalu nk on9 dgn bnk, JGN pakai shortcut. bior kontot jari menaip pn xper. pastu sentiasa berjaga2 dgn link yg appear.
aku pernh terjumpa blog sape tah duk print screen yg ori & yg palsu. ada bezanyer. kalau aku jumpa balik.. aku war2kn eh..

cintaKusayangMu said...

kakngah: giler bangang maybank tg malim tu leh la ckp cmtu..at least suh la ko report polis..leh la ko sedpkn ati yg tgh pns mmbara tu kn..mane la tau ader rezeki ko dpt blk duit tu..lain la klu pihak maybank tu baik ati nk bg sedekah kt ko duit bonus dorg tong2 ramai kn...mmg sengal...
bagus gak klu dpt share yg ori n plsu tu..leh kita same2 bezakn...ko cari jgn xcari tau...aku bg extra keje kt ko

CatlinaFly said...

salam qis...actually penah gak dapat email ni beberapa kali..email yg kata maybank kita ade prob.tapi ape yg saya buat sy log in kat maybank2u yg ade dlm bookmark laptop.tgk log in ok je, tak de prob pun..so maknanye email tu tipu la...ish jahat tul ek org bnih..online pun nak merampok duit org...simpati wat qis...sori lame tak jengah sbb baru balik kursus ni...semoga qis dpt balik duit tu....amin..

cintaKusayangMu said...

catlina: tu la..dh nk jdkn...xpela..ade hikmah ni utk qis n kita sume..tu la..lama sgt awk g kursus...anyway..slmt pulang dr kursus

mizah said...

sabo yer..mizahpun ade dpt email camtu tp pelik xde account maybank pun

lin said...

視訊做愛,免費視訊,伊莉討論區,sogo論壇,台灣論壇,plus論壇,維克斯論壇,情色論壇,性感影片,正妹,走光,色遊戲,情色自拍,kk俱樂部,好玩遊戲,免費遊戲,貼圖區,好玩遊戲區,中部人聊天室,情色視訊聊天室,聊天室ut,成人遊戲,免費成人影片,成人光碟,情色遊戲,情色a片,情色網,性愛自拍,美女寫真,亂倫,戀愛ING,免費視訊聊天,視訊聊天,成人短片,美女交友,美女遊戲,18禁,三級片,自拍,後宮電影院,85cc,免費影片,線上遊戲,色情遊戲,日本a片,美女,成人圖片區,avdvd,色情遊戲,情色貼圖,女優,偷拍,情色視訊,愛情小說,85cc成人片,成人貼圖站,成人論壇,080聊天室,色情

Newer Post Older Post Home