CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

klik ..klik....klik...

Wednesday, November 4, 2009

:..GIANT..bkn sehebat nama nye..:

salam....
td masa qis jln2 smbil minum air..smbil mkn ayam penyet (ooppps..tu dinner smlm)
pegila terjah blog mazidul...

baca punye baca..punye baca....
ada 1 tajuk yg rasa menarik utk dibaca
(walaupun sume tajuk2 mazidul mmg mengancam abisss.....)
GIANT

qis teliti n baca smpi abis....
sgt2 kurag ajar klu selama ni
kita bershopping sakan tanpa tahu yg kita pernah ditipu..
xkisah la skali ke 2 kali ke...atau berkali2....

mgkin xsmua pasaraya Giant ni menipu pengguna n pelanggan nye (esp regular cust...)
(qis bkn regular cust giant...sbbnye i dh beralih arah ke tesco...dpt voucher every month..i like...)

ape yg dorg tipukan???
hurmm....
lain harga yg dipaparkn (word skema)...
lain lg hrga yg dipunch....
hurmmmm....

apekah ni cara giant utk tipu cust skali gus mengaut keuntungan....???
biasala org kn slalu bli brg dlm kuantiti yg bykkkkssss..
so mustahil la nk ingt 1 per 1 hrga utk stiap item kn???

so...ape yg patut kita buat utk x ditipu....
nk list kn brg n hrga??
nk hafal hrga brg2??
lg ape lg idea yg bernas???
sila kemukan ye...


28 comments:

bukhairiah said...

penah tkena...n rasa mcm penah kuar paper...

~~@lyci@~~ said...

selalu gak shoping kat giant.. tp xpernah lak perasan harga brg ngan harga punch sama ke tak..

hmmm, pasni kena cek..

CatlinaFly said...
This comment has been removed by the author.
CatlinaFly said...

penah terkena..giant gak

pengalaman pertama: kat rack takde harga, sy tegur pekerja dia,budak lelaki(melayu),rasenye budak lagi baru pas spm...sy ckp, ni kenapa takde harga ni, susah sy nak beli.budak tu acuh tak acuh, akak cek lah kat kaunter.geram betul.budak tu tgh bersembang dgn kawan dia.check kat kaunter, tak jumpe harga, cek barcode takde harga.cashier panggil manager, manager dia ok & sy tegur, suruhlah budak2 u tampal harga, kan susah bila takde harga....habis cenggitu je la

penngalaman 2:masa tu beli mangkuk kaca empat segi..harga kat rack RM10.99..bila kat akunter RM17.99.Tapi masa tu dah balik rumah dah..

lepas2 tu,tiap kali shopping kat mane2 pun, check harga kat barcode reader tu dulu..

watyz said...

pernah kena tp harga kat rak kurang dr harga masa punch...so dpt la harga yg kurang tu...

Diana (Mama Adam Mukhriz) said...

giant jarang pegi ..coz jauh dari rumah .. uishh kena hati2 nieh

Sulamankasihabadi said...

salam qis...
ala...bukan giant je...
ujie pon pernah terkena..
beli barang tu tgk rm25.99 sekali bayar rm35.99..tipu!!!geram pon ada.beza rm10...leh beli kfc tau..huhu...lain kali kena ati2 la ek...

Liana said...

Qis,
Kesimpulannya, kita sebagai pengguna kena berhati-hati ketika membeli. PAda pendapat akak ler... Giant bukan tempat untuk shoping. Barang2 dia bukannya murah, cuma sesekali ada ler yang murah2. Macam akak kat opis ni, ada brance giant dan 1 lagi Bangsar village. Pampers Huggies kat Giant RM 42 - RM 45. Tp, kat Bangsar Village hanya RM 34 sahaja! Jauh bezanya tu!
Barang2 basah dia pun tak elok, tp masih dijual dengan harga yg agak mahal. Pernah terkena, akak terbeli ikan busuk!. Bila balik rumah buka bungkusan ikan tu... sebelah bawah ikan tu dah busuk! Sebelah atas dia elok jer... Bergitu juga ayam!
Ada sekali tu... Hari ahad akak beli coklat (lupa apa namanya). Akak beli kat carfour. Harganya cuma RM 4.90 jer.. Esoknya akak beli coklat yg sama kat giant, tau tak berapa harga dia! RM 10.90! giler mahal!

Afne said...

takat ni takde pengalaman lg terkena mcm ni. tp klu takde harga kt rak mmg afne akan check ngan promoter. biaq pi diorg nk kata aku cerewet. itu hak kita sbg pembeli lg pn salah klu tak paparkan tanda harga.

QuEeN Of 2 Heroes said...

ayah sy pernah kena...ayah sy tu sgt garang orgnya dan sgt alert...siap suruh panggil manager tuh...kes x puas hati kat rak harga lain,bayor harga lain...haruu..huhuhu

cintaKusayangMu said...

bukhairiah: prnh terkena ek..qis xperasan la prnh kena ke x...

cintaKusayangMu said...

alycia: mmg lps ni kena cek.klu setakat bli 1 2 ketul tu kita leh ingt lg hrga nye..klu dh brg dapur menimbun tu mmg xleh la...

cintaKusayangMu said...

catlina: mmg skrg staf dorg ni kurg skit hospitality nye...aritu qis prnh gak terkena ms kat cashier tesco..muka cm t**k je..wat sakit hati..at last qis g counter lain..siap sound lg kt kwn dia tu tnye knape ngn bdk tu muka mcm baru pas gaduh ngn laki...

cintaKusayangMu said...

watyz: wah untung la..xsmua org untung cmtu tau...

cintaKusayangMu said...

k.diana: qis klu xg tesco..baru g giant...tu pn sbb kt giant byk choice for baby food dia..

cintaKusayangMu said...

ujie: ujie kena kt mane lak klu bkn giant???di mana2 pn kena hati2 la kn..

cintaKusayangMu said...

k.liana; betul la..kita kena bijak berbelanja...cm qis klu susu mmg xde la nk bli kt tesco or giant..klu brg2 lain boleh lg la bli kt tesco..giant hnya utk bli baby food je

cintaKusayangMu said...

k.afne: kdg2 bdk2 promoter ni kerek betull..padahal promoter je...dia ingt kita ni ape??bila kita tnye tarik muka seposen..menci tau...

cintaKusayangMu said...

queen: bagus pn..kdg2 mmg kena garang klu bab2 cmni..nnt dorg xde la berani nk wat kt org lain..

SyaNa said...

ye ke gitu?? tak pasan la..
tapi akak pn suke lg tesco..lg best brg2 sana
lain kali kalo soping brg dapur, ape kata bwk kalkulator kecik..sambil amik brg sambil kire
so smp kt cashier tau da rege yg patut kite byr

kakchik said...

kakchik tak dapat nak bagi komen pasal giant tu sebab kat kb ni baru je dibuka dan sekalipun belum pernah masuk. tesco pun dah lama kakchik tak pergi, jauh dan kakchik boikot sejak isu palestin bermula. cuma, kalau betul apa yg diorang buat tu memang berdosalah kerana melakukan riba dan menipu. tapi sebab empunya bukan org Islam, mana diorang nak fikir pasal salah, dosa pahala ni semua. yang penting, untung besar.

cintaKusayangMu said...

k.syana...idea yg bagus tu..nmpk gayanye mmg kena bwa kalkulator saintifik tu la ye klu g shopping...good idea la kak...

cintaKusayangMu said...

kakchik: betul tu kakchik..xbaik tau dorg tipu cmtu kn...tp mane la tau klu dorg bkn tipu..cuma terlupa nk tukar tanda harga tu...tp dorg sepatutnye xleh amik ringan bnda2 cmtu...lg2 perkara ni melibatkan duit org...

bintangku said...

penah kene.... mls dah nak gie giant.. kalo t'paksa jer pegi tu pun tgk satu2 time dia scan rege.

[I][T][A] said...

Ishhhh bahaya betulkan... lain kali bila lepas shopping kena cek balik resitnya... langkah berjaga-jaga..

gee ryder said...

haa yeke qis..akak penah kena kot tp lupa dah..
cuma akak pun jrg ke giant..lebih suka ke tesco..n then hubby suka cek terus resit dpn cashier tu jugak wpun pjg bejela resitnye

tapi last week kena kt watson..haram jadah tul..jauh beza lak tu ape yg dia punch..pastu bole dia tanye kita lak bape harga tulis kt tempat brg tu...bodoh!

Ina Hashim said...

akak dah penah kene sekali kat giant..dah balik baru pasan..another time pon hampir terkene tapi mata akak mmg duk fokus pd rege yg dia punch je..once berbeza dari yg akak tengok,terus notify...then dia soh member dia pi cek rupanya mmg ada discount price...grrrrr

cintaKusayangMu said...

iNa: tu la kak..skrg ni qis pn wat cmtu..peratikn je punch skrin tu..klu lain skit je..tnye budak tu..

Newer Post Older Post Home